Pe scurt
Cât este taxa judiciară pentru introducerea unei acțiuni în Bulgaria?
Taxa de stat pentru o cerere de chemare în judecată privind o sumă de bani este de 4% din suma pretinsă, dar nu mai puțin de 25,56 EUR (art. 1 din Tariful taxelor de stat în temeiul Codului de procedură civilă). Pentru o cerere de emitere a unei ordonanțe de plată, taxa este de 2%, dar nu mai puțin de 12,78 EUR (art. 12). Pentru o pretenție de 10.000 EUR, taxa este de 400 EUR; pentru o ordonanță de plată, de 200 EUR. Un apel costă jumătate din taxa de la prima instanță.
| Taxa pentru ordonanța de plată (2%) | — |
|---|---|
| Taxa pentru cererea de chemare în judecată (4%) | — |
| Completarea taxei pentru acțiune conform art. 422 din Codul de procedură civilă | — |
| Taxa pentru judecarea apelului (50%) | — |
| Taxa datorată la depunerea recursului | — |
| Total taxe de stat | — |
Salariații nu plătesc taxe de stat și nici cheltuieli de judecată în litigiile de muncă (art. 359 din Codul muncii).
Aceasta este o sumă aproximativă. Dacă câștigați, instanța obligă de regulă cealaltă parte să vă ramburseze taxele și cheltuielile proporțional cu partea admisă din pretenție.
Calculatorul oferă o sumă aproximativă conform Tarifului taxelor de stat percepute de instanțe în temeiul Codului de procedură civilă (cu modificările publicate în Monitorul de Stat nr. 18 din 2026), pentru pretențiile bănești. Nu sunt incluse onorariile avocațiale, onorariile executorului judecătoresc și nici costurile experților și ale martorilor. Taxa exactă este stabilită de instanță. Rezultatul nu constituie consultanță juridică.
Cum se calculează taxa judiciară de stat?
Pentru pretențiile bănești, taxa este proporțională – un procent din suma pretinsă. Tariful stabilește și un minim sub care taxa nu poate coborî. Taxa se plătește în avans: instanța nu dă curs acțiunii sau apelului până când aceasta nu a fost achitată.
- Cerere de chemare în judecată: 4% din suma pretinsă, dar nu mai puțin de 25,56 EUR (art. 1 din Tarif).
- Cerere de emitere a unei ordonanțe de plată conform art. 410 sau art. 417 din Codul de procedură civilă: 2% din sumă, dar nu mai puțin de 12,78 EUR (art. 12).
- Acțiune conform art. 422 din Codul de procedură civilă după opoziția debitorului: plătiți diferența dintre taxa deja achitată pentru ordonanță și taxa pentru procesul în pretenții (art. 415 alin. 4 din Codul de procedură civilă).
- Apel: 50% din taxa de la prima instanță, calculată la suma atacată (art. 18 alin. 1).
- Recurs: 15,34 EUR pentru hotărârea privind admisibilitatea, plătibili la depunere, plus 50% din taxa de la prima instanță dacă recursul este admis spre judecare (art. 18 alin. 2).
Pretenții nepatrimoniale și alte taxe
Unele acțiuni nu au o valoare bănească, iar pentru ele Tariful stabilește taxe fixe. Calculatorul nu le acoperă, dar iată sumele aproximative:
- Acțiune de divorț: 12,78 EUR la depunere și până la 25,56 EUR la pronunțarea hotărârii.
- Divorț prin acord: până la 20,45 EUR.
- Alte acțiuni nepatrimoniale: de la 15,34 EUR la 40,90 EUR, în funcție de tipul acțiunii.
- Partajul bunurilor: 4% din valoarea cotelor sau 2% în cazul unei înțelegeri înainte de întocmirea procesului-verbal de partaj (art. 8 din Tarif).
- Onorariile avocațiale și onorariile executorului judecătoresc nu sunt taxe de stat și nu sunt incluse în calcul.
Întrebări frecvente
Cine plătește taxa judiciară?
Taxa se plătește în avans de partea care depune acțiunea, cererea sau apelul. Dacă câștigați, instanța obligă de regulă partea care a pierdut să vă ramburseze taxele și onorariul avocațial proporțional cu partea admisă din pretenție (art. 78 din Codul de procedură civilă).
De ce se plătește doar diferența pentru o acțiune conform art. 422 din Codul de procedură civilă?
Pentru că taxa de 2% plătită pentru ordonanța de plată se ia în calcul. După opoziția debitorului, completați doar diferența până la taxa pentru procesul în pretenții (4%). În total, plătiți aceeași taxă ca și cum ați fi introdus direct acțiunea.
Plătește salariatul taxe într-un litigiu de muncă?
Nu. Salariații nu plătesc taxe de stat și nici cheltuieli de judecată în litigiile de muncă (art. 359 din Codul muncii). Angajatorul plătește taxe conform regulilor generale.
Pot fi scutit de taxa judiciară dacă nu îmi permit să o plătesc?
Este posibil. O persoană fizică fără mijloace suficiente poate cere instanței scutirea de taxe (art. 83 alin. 2 din Codul de procedură civilă). Instanța ține seama de veniturile, bunurile, situația familială și starea de sănătate a solicitantului, așa că scutirea nu este garantată.
Ce costuri nu include calculatorul?
Onorariile avocațiale, onorariile executorului judecătoresc, avansurile pentru experți și martori, precum și costurile traducerilor și ale comunicării actelor în străinătate. Acestea depind de cauza concretă și le discutăm cu dumneavoastră din timp.
Dacă locuiți în străinătate sau nu sunteți cetățean bulgar
Multe cauze aflate pe rolul instanțelor bulgare sunt introduse de străini care au o pretenție sau un litigiu în Bulgaria și de persoane care locuiesc în afara țării. Iată ce contează în aceste situații în privința taxelor și a cheltuielilor de judecată.
Locuiesc în afara Bulgariei. Cum plătesc taxa judiciară?
Taxa se plătește prin transfer bancar în contul instanței competente, inclusiv prin transfer din străinătate. Dovada plății se atașează la acțiune sau la apel. Dacă aveți un avocat în Bulgaria, acesta poate plăti taxa în numele dumneavoastră.
Sunt străin. Plătesc taxe mai mari decât cetățenii bulgari?
Nu. Tariful se aplică în mod egal tuturor părților, indiferent de cetățenie sau de locul de reședință. Pot exista costuri suplimentare pentru traducerea documentelor și pentru comunicarea actelor în străinătate.
Debitorul se află în alt stat membru al UE. Există o procedură mai simplă?
Pentru litigiile transfrontaliere din UE există procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă (până la 5.000 EUR) și ordonanța europeană de plată. Pentru acestea se aplică reguli separate privind taxele, de aceea calculatorul nu le acoperă. Ce procedură este potrivită depinde de pretenție și de țara debitorului.
Pot obține asistență judiciară într-un litigiu transfrontalier în cadrul UE?
Conform Directivei 2002/8/CE, o persoană care locuiește într-un stat membru al UE și are o cauză în altul poate, de regulă, solicita asistență judiciară în aceleași condiții ca rezidenții locali. Asistența judiciară poate acoperi și taxele judiciare. Dacă îndepliniți condițiile depinde de veniturile dumneavoastră și de circumstanțele cauzei.
Am o hotărâre a unei instanțe străine. Trebuie recunoscută în Bulgaria?
Hotărârile instanțelor din statele membre ale UE în materie civilă și comercială sunt de regulă recunoscute și executate în Bulgaria fără o procedură separată – de exemplu, o hotărâre a unei instanțe din România. Hotărârile din state din afara UE trebuie, în general, recunoscute de Tribunalul Sofia-oraș (Софийски градски съд), cu excepția cazului în care un tratat internațional prevede altfel. Recunoașterea presupune și o taxă de stat.
Am câștigat procesul, dar partea care a pierdut locuiește în străinătate. Îmi pot recupera cheltuielile?
O hotărâre prin care vi se acordă taxele și cheltuielile poate fi executată și în străinătate. În cadrul UE, acest lucru se face de regulă fără o procedură separată; în afara UE, depinde de legea țării respective și de tratatele internaționale. Dacă recuperarea este realistă depinde și de bunurile debitorului.
Ce se întâmplă cu hotărârile din Regatul Unit sau din SUA?
După Brexit, hotărârile din Regatul Unit nu mai beneficiază de regulile UE privind recunoașterea automată, iar hotărârile din SUA nu au beneficiat niciodată de ele. De regulă, ele trebuie recunoscute de Tribunalul Sofia-oraș conform Codului bulgar de drept internațional privat, cu excepția cazului în care un tratat prevede altfel. Vom verifica posibilitățile pentru hotărârea dumneavoastră concretă.
Articole utile pe această temă
Aveți o întrebare juridică? Contactați-ne.
Consultația inițială este gratuită și fără obligații.